Головна | Реєстрація | Вхід | RSSНеділя, 28.04.2024, 18:16

Меню
Спілкуймось
Наше опитування
Оцініть сайт школи
Всього відповідей: 322
Президент гімназії
Головна » 2010 » Квітень » 1 » Перше квітня!
Перше квітня!
16:20

Перше квітня. Відсвяткувавши його належним – веселим – чином, можна й замислитись: а звідки потягнулась ж традиція відмічати такий чудурнацький день щороку? Одні вважають, що все почалось з Стародавнього Риму, де в середині березня, а зовсім не на початку квітня, святкувалось свято Дурнів. І є версії, що свято було приурочене божеству Сміху. Хто-зна, може, саме звідти й пішло твердження, згідно з яким 10 хвилин сміху продовжують наше життя на добу.

Та найбільш розповсюджене на даний день твердження гіпотези перешопочатку заснування цього свята пов`язують з переведенням святкування Нового Року. До другої половини 16 сторіччя європейський Н.Р. розпочинався у кінці березня й наставав1 квітня. Та згодом, за наказом французького короля, офіційно початок було перенесено на 1 січня. Міри, що були застосовані до прибічників святкування за старим стилем, - висміювання, над ними усіляко жартували.

На тереторіях ж ценртальної Азії та західної Європи вважають, що свято знайшло відголосок у прощанні населення з зимою та стрічанні весни. Люди спалювали опудало, вдягнене у шкуру звірів, вдягали маски, аби бути невпізнаними, з піснями й танцями проводжали холоднечу. Широко розповсюдженним є і судження про те, що саме у цей день прокидається домовик, і необхідно всіляко йому задурювати голову, аби збити з пантелику.

Кардиналь, допевне, святкування цього дня не відрізняється за своєю метою, а саме – дурити всіх, що поблизу. Проте деякі цікаві історичні (хоч, хто вже правду скаже) відомості все ж є.

Франція


Називають цей день - днем "квітневої риби". У силу зміни локалізації у календарі початку року на 1 січня, багато хто продовжував дарувати традиційний новорічний дарунок - рибу. Згодом з нововведенням змирились, та свято залишилось.

На вулицях країни у цей день можна побачити статечних ділових чолов`яг, на спинах у котрих коливаются паперові рибини. Їх наклеюють дітлахи, котрі викрикують час від часу: "Poisson d'Avril"! Так вони відмічають, що їх „жертва” знайшла папірця.

Нідерланди


Кожен намагається вигадати найдивакуватішу новину. Газети брешуть, не червоніючи. Часто повідомляють про прибуття вигаданих осіб.

Англія


1 квітня тут - "День всіх дурнів". З півночі до 12-ї години дня 1 квітня кожен жартує над своєми товаришами, колегами та друзями (ось такі вони – діловиті та серйозні англійці).

Німеччина


Німці вважають нещасливим цей днем, оскільки, за переказами, цього дня народився Іуда. Дорослі й малі розігрують одне одного, посилають за нездійсненними дорученнями (ось Вам й джерело надхнення, з котрого з`явилась казка „Дванадцять місяців”).

Америка


Тут домінують жарти примітивного, нікому не завдаючого шкіди характеру жарти. Найпоширеніші: ”у тебе шнурівки розв`язались”, „у тебе спина біла” – у нас на Україні, певне, звідти.

І, звісно ж, - Україна !


Осередком дня гумору є Одеса. Тут частенько відбувається фестиваль "Юморина". Колись тут найфеєричним дійством було - Театралізований хід "Одеська книга рекордів Гіннеса", участь у якому приймало півтори тисячі учасників в карнавальних одежинах. Було й швидкісне поїдання апельсинів.

У Полтаві ж вибудувалась величезна черга за безкоштовним борщем, глиняні миски від котрих залишались сувенірами людям, що дегустували традиційну страву України. Залишилось лиш загадкою: яке відношення має борщ до Дня Гумору.

Наша владо має доволі саркастичні жарти. Було впроваджено закон, згідно з яким всі матері, що народжуватимуть 1 квітня одержать 8497 гривень, а хто з них не встигне і напередодні стане матір`ю – 750. Ось так.

Та повернімось до цікавинок історії. Вже до 18 століття "День Дурня" розповсюдився по всій Європі. Традиція була обгрунтована прикладами з Біблії. Зокрема, виникла легенда, що Адам був створений саме 1 квітня. Чи не натякали бува цим на те, що бог – вдалий жартівник?:)

Пов`язували й першо-розпочаток й з містом Готем, що відмовлялись платити данину королю, а коли той наслав каральні сили, то жителі вдали божевільних. Вони займались своєми божевільними справами: скошували траву дмуханням, годували худобу на дахах будинків, полювали за своєми хвостами, ловили сачками корів.

Як казав Марк Твен:"Перше квітня - це день, коли ми згадуємо, ким є протягом решти 364-х днів в році".

І ще одне: В Шотландії день квітневого дурня триває 48 годин.



А як ви провили сьогоднішнє 1 квітня? Обговорімо це на форумі!!! ОБГОВОРЕННЯ НА ФОРУМІ

Переглядів: 1276 | Додав: FOG | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Форма входу
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Браузер:
Звіримо час
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

MOROK © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz